Ocet winny – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Ocet winny powstaje z wina i także może się pochwalić wieloma cennymi właściwościami. Stosuje się go w kuchni w formie przyprawy do dań wytrawnych i słodkich, dodany do potraw wpływa też na przedłużenie trwałości – dzieje się tak dzięki kwaśnemu odczynowi. Jest też dodatkiem, który wzmacnia aromat i poprawia walory smakowe.

Jak przebiega proces wytwarzania jest ocet winny?

Naturalna wersja octu winnego powstaje w wyniku fermentacji czerwonych lub białych winogron, które wpływają też na jego kolor. Elementem niezbędnym procesu fermentacji są drobnoustroje typu Acetobacteriace. Cały proces jest podzielony na dwa etapy – w pierwszej fazie bez dostępu do tlenu cukier z winogron jest zamieniony w alkohol, a potem gotowe wino pod wpływem czasu staje się kwasem octowym zwany octem. Na ogół jego moc ma od 2 do 11 % i jest wynikiem poziomu fruktozy w winogronach oraz dokładności przy przeprowadzaniu całego procesu fermentacji i czasu. Gdy fermentacja trwa krócej, to ocet jest słabszy i mniej słodki.

Ocet winny jest niskokaloryczny i zarazem jest ubogi w składniki odżywcze. Zależnie od gatunku, 1 łyżeczka przyprawy zawiera minimalnie 2, a maksymalnie nawet 15 kalorii. Nie zapominajmy, iż niestety wartość odżywcza gatunków o niskiej kaloryczności (na przykład octu destylowanego) jest niestety skromna.

Ocet winny w diecie – korzyści zdrowotne

Stosując ocet winny można zauważyć jego liczne właściwości prozdrowotne.
Jakie działanie ma ocet winny?

Stabilizuje poziom cukru we krwi – testy przeprowadzane na ludziach pokazały, iż wzbogacenie diety o ocet winny prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz poziomu insuliny rosnącego zaraz po spożyciu posiłku.

Ma działanie antybakteryjne – dzięki antybakteryjnemu działaniu jest niezastąpiony w trakcie leczenia grzybicy paznokci lub brodawek oraz wielu innych dolegliwości. Można go również wykorzystać jako miejscowy lek przy oparzeniach oraz infekcjach skórnych.

Obniża poziom cholesterolu – u myszy, po spożyciu octu zauważono niższy poziom cholesterolu. Wiadomo, że potrzebujemy jeszcze wielu badań, aby być w stanie dokładnie określić ten związek między octem a cholesterolem, jednak początkowe wyniki badań są bardzo obiecujące.

Ułatwia kontrolowanie wagi – według przeprowadzonych badań spożywanie octu tuż przed posiłkiem jest w stanie zwiększyć uczucie sytości, a dzięki temu doprowadzać do ograniczania spożycia kalorii, co może mieć związek z późniejszą utratą wagi.